Uien zijn wereldwijd geliefd in alle keukens en gekend als één van de meest gebruikte smaakmakers in tal van gerechten. Deze populaire groente is bovendien zeer gezond. Alle soorten zijn rijk aan vitamines, voedingsvezels, koolhydraten en mineralen. Daarnaast zorgt de variatie van kleur voor talloze decoratieve mogelijkheden in gezinskeukens tot bij de beste en beroemdste chef-koks overal ter wereld.
Fresh Onions doet handel in een breed gamma uien De zaakvoeders Stefaan & sofie hebben een landbouwbedrijf bestaande onder andere in opslag, bewaring en het sorteren van uien. Deze worden geteeld en geoogst volgens de GLOBALG.A.P. richtlijnen.
familiaal bedrijf
uien geteeld met innovatieve landbouwtechnieken
kwaliteit
gamma
met passie geteeld
Fresh Onions is dé specialist voor het telen van verschillende soorten en het bewaren van ajuinen.
gele uien
rode uien
roze uien
sjalotten
bewaarloods
VAN HET LAND NAAR DE KLANT
We zijn er trots op ons te onderscheiden van veel concurrenten bij de oogst en het stockeren van onze producten. De bewaar-loods beschouwen we als het paradepaardje van ons bedrijf: een goed doordacht systeem dat ons in staat stelt om topkwaliteit te leveren.
De verwerking van de producten verloopt volledig conform de wettelijke bepalingen. We streven naar tevredenheid en service voor de klant als rode draad doorheen alle processen van onze werking, een proces dat we secuur opvolgen.
Bij het inschuren (het oogsten), worden de uien in de loods onmiddellijk gevuld in afzonderlijke kisten. De oogst wordt aldus hygiënisch onderverdeeld in overzichtelijke porties. Dit biedt een groot aantal voordelen:
we kunnen exact bijhouden op welke datum een partij werd geoogst en gesorteerd, dit ten voordele van versheid in de verwerking
de onderste lagen in een kist zijn niet onderhevig aan de druk van teveel gewicht: al onze ajuinen behouden hun hardheid
de gestapelde kisten bieden tussenruimte waardoor luchtcirculatie mogelijk is en vocht-kernen worden vermeden (met als gevolg dat rotting, kiem- of schimmelvorming niet voorkomt)
de bekisting biedt de mogelijkheid voor een gemakkelijk transport en beschermt bovendien de producten bij het verplaatsen
bij de verwerking van onze producten kan perfect worden ingeschat hoeveel gevulde kisten er nodig zijn voor het aanbod in ons gamma
Het droogproces:
gevulde kisten worden direct voor de droogwand geplaatst zodat de hals van de uien snel uitdroogt
dit proces verloopt mechanisch door middel van grote ventilatoren die (afhankelijk van de weersomstandigheden) extra worden ondersteund met warme-lucht blazers
Sorteren:
de ajuinen worden ontstaart en gesorteerd volgens grootte (wat de verwerking achteraf efficiënter maakt)
Koeling:
de ajuinen worden vervolgens gekoeld tot 7°C in een afzonderlijke ruimte
het is belangrijk voor het behoud van vitamines en andere voedingstoffen dat dit geleidelijk aan gebeurt (zo voorkomen we de afbraak door een plots temperatuurverschil, het 'glazig' effect)
Bewaren:
de oogst wordt in een constante temperatuur bewaard, dit om het natuurlijke proces van kiemen te vermijden
voor een langere bewaring, wordt een koeling tot 5°C voorzien
De meest bekende soort, gekenmerkt voor zijn stevig wit vruchtvlees en pittige smaak. We telen er van Nederlands en Spaans origine. Ze zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten noodzakelijke mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium.
rode uien
Iets pittiger van smaak dan de gele. Door de kleuren zeer geliefd ter decoratie van salades, maar evenzeer geschikt voor warme gerechten (soepen, sauzen). Rijk aan vitamine B en C, calcium, magnesium en fosfor.
roze uien
Een kruising van de twee bovenstaande. Dankzij de delicate smaak is deze soort geschikt voor allerhande gerechten. Rijk aan vitamine B en C, calcium, fosfor en magnesium.
sjalotten
Kleiner dan uien en iets verfijnder van smaak. Sjalotten zijn gemakkelijk verteerbaar en geschikt voor tal van gerechten. Ze zijn rijk aan vitamine C, calcium, ijzer en anti-oxidanten